Det aller første VM - URUGUAY 1930
Kilder: The sunday Times, Illustrated history of football,
planetworldcup.com, Wikipedia, rsssf.
Alle resultat og målscorere fra VM 1930

De var de to franske herrene Jules Rimet og Henri Delaunay som sørget for starten på mesterskapet over alle mesterskap; VM i fotball.  De kom til enighet med OL-komiteen i Antwerpen (1920) om at fotball burde få sitt eget mesterskap utenfor de olympiske leker. Ting tok uansett fryktelig lang tid og det skulle gå et helt tiår før det første VM ble arrangert.

Når saker og ting endelig så ut til å være i orden, dukket derimot nye problemer opp. Først forsvant England, Skottland, Wales og Irland etter krangel om kompensasjon for tapt arbeidsfortjeneste, og etter at Uruguay ble tildelt VM, protesterte også en rekke andre europeiske land ved å utebli fra mesterskapet. Deriblant Italia, Spania, Sverige og Tyskland. Det endte med at Europa til slutt stilte med kun fire deltagerland.

Gruppene ble satt opp slik: (Her vist tabellmessig)

Alle resultat, mål og fakta fra VM 1930

Den gang (som nå!) var det mye fusk og fanteri, og ikke minst stygt spill. F.eks. holdt Argentinas keeper ut i 10.minutter av første kamp før kjeven ble sparket ut av ledd.., og i Argentinas kamp mot Frankrike blåste dommeren like godt av kampen 6 minutter før full tid da det så ut som franskmennene skulle utligne. Og til slutt, i kampen mellom Mexico og Argentina, dømte dommeren likegodt fem straffespark, de fleste visst nok meget tvilsomme. Her finner du alle resultat fra grunnspillet

Gruppevinnerne møttes deretter i semifinaler som, selvfølgelig gikk med favorittene Argentina og Uruguay i hver sin. De knuste henholdsvis USA og Jugoslavia med samme sifre; 6-1.

Finalen ble spilt på den, for anledningen, nybygde Centenario i Montevideo, og man kunne neppe klage  på stemningen med et overfylt stadion inneholdende 93.000 gærne Sør-Amerikanere. Aller flest var det selvfølgelig fra vertsnasjonen Uruguay, men Argentina håpet nok likevel på å kunne revansjere nederlaget fra OL-finalen to år før (1-2 etter omkamp)
Uruguay jublet uansett først da laget tok ledelsen allerede etter 12.min, men gjennom scoringer fra Peucelle og VMs toppscorer Stabile overtok Argentina føringen frem til hvilen. 2.omgang ble uansett en triumfferd for hjemmelaget som scoret tre ganger. Det var aldri noen tvil; Uruguay hadde vunnet det aller første VM. Montevideo ble snudd på hodet i lykkerus med fyrverkeri, tutende biler, hornsignaler fra båter og sirener og fest. Dagen etter ble i tillegg erklært som nasjonal fridag. (Bildet; vinnerlaget Uruguay)