Velg VM-sluttspill: 1930 1934 1938 1950 1954
1958 1962 1966 1970 1974 1978 1982 1986
1990 1994 1998 2002 2006 2010 2014 2018
VM fakta, samt norsk VM-historie

Etter syv mesterskap med motgang fikk England her en gylden mulighet til å overbevise verden om sin dominans med VM på hjemmebane. Denne gang skulle de også lykkes.

Lagmessig var Asia endelig tilbake i VM med Nord-Korea som representant. Det skulle også vise seg at de absolutt ikke var noen kasteball for de mer erfarne lagene. Afrika uteble fortsatt, mens gamle kjenninger som Brasil, Uruguay, Chile Mexico og Argentina stilte fra det amerikanske kontinent.

Favoritten Brasil kom med alle sine kjente stjerner og alle forventet nok at gruppespillet skulle gå greit mot lag som Ungarn, Portugal og Bulgaria. For den regjerende mester skulle det imidlertid bli en gedigen nedtur.

Nok en gang 16 lag, 4 puljer og de to beste videre fra hver av disse.

Chile          1.p

1) Et klassisk bilde av glade engelskmenn.    2) Hurst har scoret, eller har han? video

Gruppespill

Nord Koreas små lettbente spillere var uvant for mange av lagene som hadde blitt vant med en viss spillestil i disse mesterskapene. Sovjet så da heller ikke ut til å ha noen problemer med laget i åpningskampen, men etter hvert som de små teknikerne hadde blitt varme i trøya ble det mer fart på sakene. Uavgjort mot Chile, samt en fantastisk seier mot Italia sendte laget videre til kvartfinalen. Italienerne ble på sin side mottatt med råtten frukt da de landet hjemme i Genoa. I gruppe 1 stemte, for en gangs skyld, det meste for England, og foruten en sløv start med 0-0 mot Uruguay, tok britene seg lett videre med komfortable 2-0 over både Frankrike og Mexico.

I gruppe 2 var Sveits nok en gang slaktoffer, og for andre gang på rad reiste laget hjem uten poeng. Vest Tyskland og Argentina tok seg lett videre fra pulja med 5 poeng hver. Portugal fikk sin VM-debut i 1966 og med seg på laget hadde de det som skulle bli VMs største stjerne. Eusebio var den europeiske utgaven av Pelè. Brasil fikk også merke dette da laget til slutt ble slått ut allerede i gruppespillet av Portugal etter 2 mål av nettopp Eusebio (3-1). Brasilianerne hadde blitt ydmyket til gangs i dette VM, og da en halvskadet, skuffet Pelè kom hjem truet han med å aldri mer delta i et VM-sluttspill. Slik gikk det heldigvis ikke.

Sluttspill
England slet lenge mot aggressive Argentinere i kvartfinalen og etter lagets 1-0 seier kalte manager Alf Ramsey motstanderen for dyr og nektet sine spillere å bytte drakter med sine motstandere. Det hører til historien at han siden beklaget sine uttalelser. Vest-Tyskland valset over Uruguay og tok seg lett videre med hele 4-0, mens Sovjet, som hadde imponert med tre strake seire i gruppespillet vant knepent 2-1 over Ungarn.

Den siste kvartfinalen ble en kamp som sent vil glemmes. Kampen mellom Nord-Korea og Portugal startet som et fyrverkeri og utviklet seg til å bli en festkamp for publikum. Allerede etter 20 sekunder ga Park Seung-Zin advarsel om hva som skulle komme med sin 1-0 scoring til Nord-Koreanerne. Og ikke nok med det. Portugal stod som kjegler for de tekniske og raske asiatene og etter 25 minutter spill ledet Nord Korea 3-0! Da våknet imidlertid Eusebio. Med hele 4 mål på 32 minutter sørget han nesten alene for at Portugal reiste seg og tok seg videre. Augustos 5-3 ti minutter før slutt var bare en forsikring.
I semifinalen var det likevel ikke nok for Portugal. England hadde et bedre lag på nesten alle plasser, og Eusebio kom aldri til sin rett. Bobby Charlton sørget for 2-0 ledelse og Eusebios 2-1 redusering etter 82 minutter ble aldri mer enn et trøstemål for tapre portugisere. Vest Tyskland hadde vært nokså heldige med motstanden helt siden gruppespillet, og møtte nok en gang det enkleste motstanderen i Sovjet.  Tyskerne gikk til finalen med 2-1 etter scoring bl.a. av en annen legende;  Franz Beckenbauer.

Finalen - Wembley, London
Ingen situasjoner i fotball har blitt mer diskutert enn Geoff Hursts 3-2 scoring i finalen. Det var likevel nok av andre hendelser som bør huskes fra denne kampen. Vest Tyskland tok ledelsen etter 12 minutter og Wembley ble stille. Bare seks minutter senere var det hele som det skulle være da Geoff Hurst utlignet for britene. 1-1 holdt seg til pause og det så også ut til å holde seg kampen ut. Da Martin Peters sørget for 2-1 til England i det 78.minutt trodde nok de fleste at det hele var avgjort, men den gang ei. I det 90.minutt scoret Weber for Vest Tyskland og det måtte spilles ekstraomganger i en VM-finale for første gang siden 1934. Fem minutter ut i første ekstraomgang skjer så det merkverdige. Geoff Hurts får ballen innefor 16-meteren, tverrvender og banker ballen i tverrliggeren og ned. Engelskmennene jubler, mens Tyskerne gestikulerer det motsatte. Dommeren løper saklig nok bort til sin russiske linjedommer (som det het den gang..) og han har tydelig sett det som verden, nå 50 år etter, fortsatt er usikre på; ballen var inne! Nå scoret tross alt England og Geoff Hurst ennå et mål så det er usikkert hvor avgjørende målet var, men det bidro i alle fall sterkt til at England endelig kunne krone seg selv som verdensmestere.

Geoff Hurts gir England 3-2 mot Vest Tyskland. Spørsmålet var/er(!) om ballen noen gang i mål? Her kan du oppleve og avgjøre hele episoden selv.
The Geoff Hurst goal

FINALEFAKTA: (Fakta fra alle kamper 1966 her)

Wembley Stadium, London, 30.juli 1966.
ENGLAND - VEST TYSKLAND 4:2 (1:1, 2:2, 3:2) (+94000)

VMs toppscorer:
9 mål: Eusebio (Portugal), 6 mål: Haller (V.Tys)
4 mål: Hurst (Eng), Beckenbauer (V.Tys),
Bene (Ung), Perkujan (sov)

Raskeste mål
2.min - Augusto (Por) mot Ungarn og