SpaniaTysklandDanmarkItaliaSverigeFrankrikeHellasNederlandFinlandBelgiaPortugalSkottlandSveitsTyrkia  Sør AmerikaAsiaAfrikaOceaniaNord og mellom Amerika

(Bilder og kilder: UEFA, BBC, VG, Dagbladet, Wikipedia)

EM 2008   Sted: Østerrike/Sveits  Vinner: Spania
For andre gang ble EM-sluttspillet delt mellom to land.
Østerrike og Sveits gjennomførte også et bra mesterskap.
Vertene var uansett håpløse på banen og røk begge ut etter svak innsats. I gruppespillet imponerte i stedet Nederland og Spania med offensiv og god fotball. Den regjerende mester, Hellas, skuffet stort og måtte dra hjem med tre strake tap. Med seg til flyplassen fulgte svenskene. Tyrkia overrasket
mest med en herlig vinnervilje. Det holdt til en delt 3.plass.
Spania vant til slutt fortjent etter å ha slått Tyskland med
1-0 i finalen. Fernando Torres (bildet) ble matchvinner.
Finalen: Spania -Tyskland 1-0

EM 2004 Sted: Portugal   Vinner: Hellas
Åpningskampen i EM i Portugal ble spilt mellom vertsnasjonen Portugal og Hellas. At Portugal senere skulle nå finalen var ingen overraskelse, men at grekerne skulle gjøre det samme var en bombe! I finalen la Hellas seg, som i hele turneringen, nok en gang i forsvar, og satset på kontringer – og de fikk belønning da Angelos Charisteas scoret kampens eneste mål etter 57 minutter. Grekerne, som hadde blitt både rost og kritisert i pressen for sin defensive spillestil, hadde dermed skapte tidenes kanskje største EM-sensasjon, og deres tyske trener Otto Rehhagel ble nasjonalhelt i Hellas.
Finalen: Portugal -Hellas 0-1

EM 2000 Sted: Belgia/Nederland   Vinner: Frankrike
For første gang ble Europamesterskapet arrangert i to land
da Nederland og Belgia delte på vertsstatusen. Nabolandet Frankrike tok hjem andre EM-tittel og ble det første laget
som ble både regjerende verdensmester og Europamester.
Italia så imidlertid lenge ut til å ta bøtta hjem og ledet 1-0
langt på overtid. Da dukket Sylvain Wiltord opp og utlignet
for franskmennene. 12 minutter ut i første ekstraomgang ble hele avgjort på såkalt "golden goal". David Trezeguet scoret
for Frankrike. Norge deltok for første gang i et EM-sluttspill
og fikk i det minste med seg en fin seier over Spania (1-0 -
S. Iversen) Finalen: Frankrike -Italia 2-1 e.e.o

EM 1996 Sted: England   Vinner: Tyskland
"Footballs coming home" sang engelskmennene og håpet på
gull 30 år etter at VM-trofeet havnet i engelske hender.
Slik gikk det derimot ikke og det var isteden motstanderen
fra finalen i 66 som fikk sin revansj. Først slo laget England
på straffer i semifinalen før Tsjekkia ble slått 2-1. For første
gang på et såkalt "golden goal. Tsjekkia tok ledelsen på et
noe heldig straffespark. Men Tyskland er ikke kjent for å gi opp. Laget la om systemet og med tre spisser på laget utlignet innbytter Bierhoff. Det var til slutt samme mann som
avgjorde det hele fem minutter ut i første ekstraomgang.
Finalen: Tyskland - Tsjekkia 2-1 e.e.o

EM 1992 Sted: Sverige   Vinner: Danmark
Europamesterskapet i Sverige 1992 fikk en dramatisk start
da Jugoslavia, som var kvalifisert, måtte trekke seg/ble utestengt p.g.a. borgerkrig. Dette gjorde at Danmark
ble satt inn som reserve. Danskene fikk en gylden mulighet som tok de svært godt vare på. I et jevnspilt og sjansefattig
mesterskap tok de "røde og hvide" seg likegodt helt til
finalen. Her fortsatte Danmark sin utrolige ferd med å slå Tyskland 2-0, og ble europamestere for første gang. Det er også verdt å merke seg at lagets stjerne Michael Laudrup
ikke var tilgjengelig. Han var satt ut av laget etter en krangel
med trener Møller-Nielsen. Finale: Danmark -Tyskland 2-0

EM 1988 Sted: Tyskland  Vinner: Nederland
Europamesterskapet i fotball 1988 ble spilt i Vest-Tyskland. Formatet var uforandret fra forrige mesterskap. Kvalifiseringen ble spilt i sju grupper med fire eller fem land, hvor gruppevinnerne gikk til sluttspillet. Sluttspillets store spiller var Marco van Basten, som med sine fem mål skal ha en stor del av æren for at Nederland ble europamestere for første gang. Etter en del magre år hadde Nederland et storlag på gang, med spillere som Van Basten, Ruud Gullit, Frank Rijkaard og Ronald Koeman som de største stjernene.
I finalen scoret både Gullit og Van Basten da Sovjet ble slått.
Finale: Nederland -Sovjet 2-0

EM 1984 Sted: Frankrike   Vinner: Frankrike
Frankrike opplevde en av sine største nedturer i VM i Spania
1982
. De blå og hvite stjernegalleriet bestod av spillere som
Michel Platini, Jean Amadou Tigana, og Alain Giresse ble slått på straffer av V.Tyskland. Nå på hjemmebane to år senere skulle et av tidenes beste franske landslag få sin revansj. Platini var konge og scoret ni mål på fem kamper da Frankrike tok hjem sin første store tittel. I finalen mot Spania tok laget også oppskriftsmessig ledelsen på et frispark av nevnte Platini. Spania hadde muligheten, og da Le Roux ble utvist økte selvfølgelig håpet. I stedet var det Bruno Bellone som avgjorde det hele til ekstatisk jubel på Parc de Prince.
Finale: Frankrike - Spania 2-0

EM 1980 Sted: Italia  Vinner: Vest Tyskland
Europamesterskapet i fotball 1980 ble spilt i Italia. For første gang i turneringens historie var vertsnasjonen utpekt på forhånd, og direktekvalifisert til sluttspillet. Dette var forøvrig siste gang det ble spilt bronsefinale i et europamesterskap.
Bronsefinalen inneholdt den lengste straffesparkkonkurransen i noe internasjonalt mesterskap. Etter at kampen mellom Italia og Tsjekkoslovakia endte uavgjort, vant tsjekkoslovakene til slutt 9-8 på straffer. Finalen ble en svært spennende kamp som ble avgjort bare noen minutter før slutt da et mål av Horst Hrubesch ga Vest-Tyskland seieren med en heading.
Finale: Tyskland - Belgia 1-0

EM 1976 Sted: Jugoslavia  Vinner: Tsjekkoslovakia
EM1976 var det femte europamesterskapet i fotball. Turneringens format var det samme som i de to foregående mesterskapene, med gruppespill, kvartfinaler mellom gruppevinnerne, og til slutt et sluttspill mellom de fire siste lagene. Dette var siste gang EM ble spilt i dette formatet.
Det ble til slutt overraskelseslaget Tsjekkoslovakia som gikk
til topps i turneringen. Finalen mot favorittene V.Tyskland endte 2-2 etter 120 minutter, og måtte avgjøres på straffer. Antonín Panenka avgjorde dette med en arrogant chip som lurte tyskernes keeper Maier. Landet ble dermed mestere for første gang. Finale: Tsjekkosl.. - V.Tyskland 2-2, 6-5

EM 1972 Sted: Belgia   Vinner: Vest Tyskland
Denne gangen ble sluttspillet arrangert i Belgia, som også overraskende slo ut regjerende mester Italia i kvartfinalen.
I semifinalen ble det imidlertid stopp da tyskerne vant over vertsnasjonen etter to scoringer av Gerd Müller. Sovjetunionen vant 1-0 over Ungarn i en kamp hvor ungarerne bommet på straffespark rett før slutt. I finalen var det aldri noen tvil. Sovjeterne ble feid av banen med 3-0.
På det tyske laget spilte mange av spillerne som skulle bli verdensmestere to år senere – anført av stjernespillere som Müller, Breitner, Netzer og selvfølgelig den største av dem alle, Franz Beckenbauer. Finale : V.Tysk - Sovjet 3-0

EM 1968 Sted: Italia   Vinner: Italia
Formatet i dette EM var noe endret fra de to foregående mesterskapene. Denne gangen foregikk kvalifiseringen i grupper, lik kvalifiseringen til VM. Semifinalen mellom Italia og Sovjetunionen endte uavgjort, og vertsnasjonen gikk videre på myntkast! I den andre semifinalen vant Jugoslavia over England etter en sen scoring. Også finalen endte uavgjort etter 120 minutter, men denne ble heldigvis ikke avgjort på myntkast. I stedet ble det spilt omkamp to dager senere, og der vant Italia i en kamp hvor italienerne gjorde mange bytter fra den første finalen – uthvilte italienerne ble for sterke for slitne jugoslaver. Finale: Italia -Jugoslavia 1-1, 2-0

EM 1964 Sted: Spania   Vinner: Spania
De store overraskelsen skjedde allerede før selve sluttspillet.
I kvalifiseringen dro Luxembourg til med en sensasjon da de gikk videre til 2.kvalifisringsrunde. Luxembourgerne spilte
også jevnt med Danmark, og var faktisk ikke langt unna å
komme helt til sluttspillet. Dette ble avholdt i Spania.
I semifinalene tok Sovjetunionen en relativt enkel 3-0-seier over danskene, mens Spania trengte ekstraomganger for å
slå Ungarn. Dermed møttes Sovjet og Spania i finalen. Fire år tidligere hadde Spania nektet å spille mot sovjeterne, og trukket seg fra turneringen. Denne gangen ble det kamp,
hvor vertsnasjonen til slutt vant 2-1
Finale: Spania - Sovjet 2-1

EM 1960 Sted: Frankrike   Vinner: Sovjetunionen
Den europeiske nasjonscupen som mesterskapet den gangen ble kalt, var det første Europamesterskapet som ble arrangert. Turneringen ble arrangert i cupform, og det var bare 17 nasjoner som deltok. V Tyskland, Italia og England var noen av nasjonene som valgte å ikke delta. Sluttspillet, som besto av semifinaler, finale og bronsefinale, ble spilt i Frankrike. I finalen tok Jugoslavia ledelsen rett før pause ved Milan Galic. Sovjeterne utlignet noen minutter etter hvilen
ved Slava Metreveli, og etter 90 minutter var stillingen fortsatt 1–1. Det var Sovjetunionen som til slutt gikk til
topps takket være en scoring av Viktor Ponedelnik i andre ekstraomgang. Finale: Sovjet - Jugoslavia 2-1 e.e.o.