Annonsere?  |  Om fotballen.eu  |  Nyhetsarkiv |       |  Legg til URL Kontakt

 

Google fotballen
 
  VM 2022
 Fotballen.eu
fotbollen.com
  Thesoccerweb.com
     
  VM-studio
  VMs mørke side
  Livescore
  Deltagere/Laginfo
  VM-nyheter
  VM på TV
     
  Resultater/tabeller
  Kampfakta 2022
  Måloversikt
  Bane/stadionguide
  Dommersiden
  VM-babes 2022
  VM-quiz
  VM-tipping
  VM-video
     
  VM-historie
  VM-statistikk
  Kvalifisering til 2022
 
Kommende kamper:

 
Tema
   

Norges landslag
Alle kamper, alle
målscorere og all
mulig statistikk
1908-i dag.

Mer
   
Fotballbabes
Flere hundre
supre damer med
og uten drakt..
Se mer!
 
Fakta og statistikk
Tidligere vinnere
  FIFA-ranking
  Statistikk - Toppscorere
  Statistikk - Årets spiller
  Hjemmebaner
  Fotballreglene
  Verdensrekorder
 
Tema
   
VM I FOTBALL
Her finner du alt
om alle VM i
fotball 1930-2014
Les nå
   
VM 2018
Alle du trenger
om fotball-VM i
Russland 2018
Les mer
 
Mesterskap
VM 2014
  EM 2012
  VM 2010
  Copa Sudamericana
  Afrikamesterskapet
  Champions league
  Europaligaen
 
VM PÅ FILM!


 
Mobilbet


 
TV-fotball


 

 

VM I FOTBALL 1982

 
 
 


ITALIAS TREDJE- VM I SPANIA 1982
Kilder; The sunday Times - Illustrated history of football,
planetworldcup.com, Wikipedia, rsssf

Velg VM-sluttspill: 1930 1934 1938 1950 1954
1958 1962 1966 1970 1974 1978 1982 1986
1990 1994 1998 2002 2006 2010 2014 2018
VM fakta, samt norsk VM-historie

 

Spania hadde ennå til gode å hevde seg i et større mesterskap. Med VM på hjemmebane var nok forhåpningen store for at det endelig skulle lykkes også for spanjolene. Det gikk bra en stund, men det var et annet europeisk lag som til slutt skulle stikke av med tittelen.

Norge klarte ikke, på tross av den legendariske 2-1 seieren over England, å kvalifisere seg for VM og endte på siste plass i sin gruppe. Heller ikke Sverige, som hadde deltatt i de tre siste sluttspillene, klarte kvaliken denne gang. Uansett åtte lag mer i dette sluttspillet, og for første i historien var samtlige verdensdeler representert. Alle var derimot ikke like modne for et VM, og noen ble sendt hjem som slaktofre. Afrika viste imidlertid nok en gang fremgang, og begge deres bidrag (Algerie og Kamerun) overrasket mange. Europa viste seg fortsatt som den dominerende verdensdel, og hele 10 av 12 lag som gikk videre fra grunnspillet var herfra.  24 lag, 6 puljer og de to beste videre til nytt gruppespillSe også: FAKTA 1982:
Alle resultater, lag, mål og annen fakta fra 1982

Gruppe A Gruppe B Gruppe C
Polen         4.p
Italia         3.p
Kamerun     3.p
Peru          2.p
V.Tyskland  4.p
Østerrike    4.p
Algerie       4.p
Chile          0.p
Belgia        5.p
Argentina   4.p
Ungarn      3.p
El Salvador 0.p
     
Gruppe D Gruppe E Gruppe F
England        6.p
Frankrike      3.p
Tsjekkslov.    2.p
Kuwait         1.p
Nord Irland 4.p
Spania       3.p
Jugoslavia  3.p
Honduras   2.p
Brasil             6.p
Sovjet           3.p
Skottland       3.p
New Zealand   0.p
 
 
Bryan Robson setter inn tidenes raskeste mål  mot Frankrike. Målet kom etter 27 sekunder. (senere slått) Zico jubler for scoring for et briljant brasiliansk lag.
 
Maradona omringet av seks vettskremte belgiere. Belgia vant likevel 1-0. 
 

 

Alle resultater, lag, målscorere og annen fakta fra 1982
                  

Gruppespill
Åpningskampene i gruppespillet inneholdt en rekke overraskelser og flere av favorittene så ut til å feile allerede i gruppespillet. Regjerende mester, Argentina, tapte 1-0 for Belgia i gruppe C,  men med en ung Diego Maradona på laget reiste laget seg og gikk videre med komfortable seire over El Salvador og Ungarn. Sistnevnte hadde nok også tro på avansement etter å ha satt målrekord med hele 10-1 over El Salvador i første kamp. Tap mot både Argentina og Belgia var derimot ikke godt nok for avansement for Ungarn. Man skulle kanskje tro at El Salvador hadde lært noe etter ydmykelsen i 1970, men etter sin sjette VM-kamp så langt stod laget med 0 seire og 1-22 i målforskjell.

I gruppe B fikk rutinerte tyskere seg en trøkk av den sjeldne sorten i sin åpningskamp. Algerie slo V.Tyskland med 2-1 og stod for en av tidens største VM-bomber. Vest Tyskland fikk etter hvert sving på sakene, og også de fulgte opp med to seire og dermed sjansen i sluttspill. Algerie slo også Chile i sin neste kamp, men det skulle uansett ikke holde. Tre lag endte på 4 poeng, og Østerrike kapret 2.plassen på målforskjell.

I gr. A måtte et defensivt Italia slite både med å score mål og avgjøre kamper. To ganger 1-1 samt 0-0 mot Polen skulle likevel være nok for italienerne som sikret 2.plassen i pulja bak Polen. Polen var forøvrig det eneste laget i pulja som vant en kamp, mens stakkars Kamerun gjorde som Algerie og røk ut på målforskjell. I gruppe D fikk England bokstavelig talt en pangstart mot Frankrike. Bryans Robson satte ny scoringsrekord ved å sette ballen i mål allerede etter 27 sekunder (Senere slått). De ble til slutt 3-1, og med seier også mot Kuwait og Tsjekkoslovakia tok England seg greit videre. Frankrike fulgte i Argentina og Vest Tysklands fotspor, og reiste seg med seg nok poeng til å avansere tross tap i sin åpningskamp.


I gruppe F gikk hjemmefavoritten Spania på en smell med "bare" 1-1 mot lille Honduras. Laget fulgte opp  med en knepen 2-1 seier over Jugoslavia, men tapte for Nord Irland i siste kamp. Kun målforskjell var nok til å redde også denne gullkandidaten. Nord Irland var for første gang tilbake siden 1958 og med tidenes yngste spiller på laget, Norman Whiteside, vant de likegodt gruppe F med en seier og to uavgjort. Sammen med England var det egentlig bare Brasil som overbeviste i grunnspillet. Brasil stilte kanskje med sitt beste lag noensinne og vartet opp med festfotball i grunnspillet. 10-2 i målforskjell og full poengpott lovet bra for laget som hadde spillere som Socrates, Zico, Falcao, Eder og Junior som noen av sine helter. Sovjet ble nr.2 gruppe F.

Mellomspill
Kun vinnerne fra de fire gruppene i mellomspillet gikk til semifinalen. Polen viste med seier i gruppe 1 at laget igjen hadde et storlag på gang og kvalifiserte seg med bedre målforskjell enn Sovjet. Laget skulle til slutt ende opp med en ny imponerende bronsemedalje. (
Også bronse i 74) I gruppe 2 åpnet England og Vest Tyskland med å spille 0-0. Tyskerne slo deretter Spania med 2-1, og med 0-0 også i den siste kampen mellom Spania og England gikk V.Tyskland nok en gang til semifinale. Dødens pulje kalles det gjerne når det er mange gode lag med. Gruppe 3 i dette mellomspillet var mye verre enn dette. Argentina var regjerende mester og kom sammen med den tredoble mester Brasil og Italia, som også hadde vunnet VM to ganger før. Maradona var ikke nok denne gang, og den kommende stjernen ble i tillegg utvist etter å ha mistet hodet mot Brasil. Mesteren fra 1978 tapte likegodt begge sine kamper.

Før den avgjørende kampen mellom Italia og Brasil var det klart at de gule og blå ville klarte seg med uavgjort for å nå semifinalen. Dette skulle imidlertid bli starten på Paolo Rossis drøm. Først ga han laget ledelsen 1-0 etter bare 5 minutter. Deretter 2-1 etter at Socrates hadde utlignet, før han i det 75.minutt fullførte sitt hat-trick med sin 3-2 scoring. Rossi skulle også få mer å juble for senere. Frankrike hadde havnet i den kanskje letteste gruppa samtidig som de hadde et strålende mannskap på plass. Platini, Tigana, og Giresse var toneangivende hos franskmennene som lett vant gruppe 4.

 

Tabeller fra mellomspillet:
Alle resultater og målscorere
       
Gruppe 1 Gruppe 2 Gruppe 3 Gruppe 4
Polen     3.p
Sovjet   3.p
Belgia    0.p
V.Tyskland    3.p
England        2.p
Spania         1.p
Italia         4.p
Brasil         2.p
Argentina   0.p
Frankrike   4.p
Østerrike   1.p
N.Irland     0.p


 

Finalespill
Paolo Rossi hadde virkelig våknet og fortsatte der han slapp mot Brasil i gruppespillet. Spissen gjorde begge målene mot Polen i semifinalen og med en pinne også i finalen ble Paolo Rossi toppscorer med 6 mål på de siste tre kampene.

Vest Tyskland og Frankrike stod for en av de mest spennende VM-kampene med sin duell i den andre semifinalen. Pierre Littbarski og Platini sørget for at det stod 1-1 etter full tid. Giresse og Marius Tresor sørget for 3-1 til Frankrike da det kun var åtte spilt minutter av ekstraomgangene. Innbytter Rummenigge reduserte imidlertid 4 minutter senere, og Fischer utlignet for Vest Tyskland 12 minutter før slutt. Dermed var det klart for tidenes første straffesparkkonkurranse i et VM-sluttspill. Stielike så ut til å avgjøre det hele til Frankrikes fordel, men misser av både Didier Six og Maxime Bossis ga V.Tyskland fordelen før siste spark. Hodespesialisten Horst Hrubesch gjorde ingen feil og sendte tyskerne til en ny finale. (bildet: Stielike har bommet på straffe)
 

Finale - Santiago Bernabeu, Madrid - 11.juli 1982
De upatriotiske unnet Italia seieren i finalen. Laget hadde på rekke og rad slått ut verdensmester Argentina, favoritten Brasil, og bronsevinneren Polen. Vest Tyskland hadde tatt seg til finalen etter bl.a. et skandaløst oppgjør mot Østerrike i grunnspillet. Laget hadde som kjent tapt 2-1 for Algerie, og da det hele skulle avgjøres viste både Østerrike og Tyskland at de begge ville avansere med 1-0 til tyskerne. Vest Tyskland tok så oppskriftsmessig ledelsen 1-0 allerede etter ti minutter, og uinteresserte spillere fra begge lag jogget lett rundt og lot klokken ebbe ut med samme resultat. Algeries protester hjalp selvfølgelig ingenting. I tillegg hadde laget fremvist grisespill av den verste sorten i semifinalen mot Frankrike, samt at laget også som nevnt hadde en god porsjon flaks som i det hele tatt vant oppgjøret.

Selve finalen stod 0-0 til pause, men i det 57.minutt dukket Paolo Rossi opp igjen for Italia. Når så Tardelli økte ledelsen ti minutter senere virket det over og ut for Vest Tyskland. Allessandro Altobelli satte også spikeren i kista med 3-0 i det 81.minutt,  og Breitners redusering to minutter senere ble kun et trøstemål. Italia stod nå med like mange VM-titler som Brasil.

Kvartfinaler Semifinaler  Bronsefinale Finale
Ingen kvartfinaler.
Gruppespill sendte lag
rett til semifinaler.
Italia -Polen 2-0
V.Tyskland -Frankr. 3-3
Tyskerne vant 5-4 på str.
Polen - Frankr. 3-2

 
Italia - V.Tyskl. 3-1

 

 

Fakta fra det tolvte VM:


Paolo Rossi
Toppscorer 1982


Karl H Rumenigge
Tysk stjerne.


Norman Whiteside
Nord Irland/Man.Utd
Tidenes yngste.
Antall kamper:
52

VMs toppscorer:
6 mål: Rossi (Italia), 5 mål: Rumenigge (V.Tysk.),
4 mål: Boniek (Polen), og Zico (Brasil)

Raskeste mål
27.sek - Robson (England) mot Frankrike

Yngste spiller:
Norman Whiteside (N.Irland) 17 år og 41 dager

Utvisninger:
5 - Vistek (Tsj.) mot Frankrike, Donaghy (N.Irl) mot Spania,
Gallego (Arg) mot Italia, Yearwood (Hon) mot Jugoslavia
og  Maradona (Arg) mot Brasil

Total antall mål:
146 - snitt på 2,81

Annet: Fra og med VM i Spania innholdt turneringen 24 lag, og
fra og med Frankrike VM i 1998 32 lag, som i dag.

Seks spillere fra Italias finalelag spilte i Juventus; Rossi, Zoff,
Cabrini, Girea, Gentile og Tardelli. Laszlo Kiss (Ung) sitt hat-trick
på 7 min. mot El Salvador er tidenes raskeste.

Les mer om VM historien og det trettende VM; 
Mexico 1986
VM 1982 -video
Målene fra VM-finalen
VM 1982 
   
 

Se også: FAKTA 1982:
Alle resultater, lag mål og annen fakta fra 1982 

VM 1978 VM 1986

 

Totalt antall besøkende:
Det er

     
VM - Historie
Russland 2018
   Brasil 2014
   Sør-Afrika 2010
  Tyskland 2006
  S.Korea/Japan 2002
  Frankrike 1998
  USA 1994
  iItalia 1990
  Mexico 1986
  Spania 1982
  Argentina 1978
  Vest Tyskland 1974
  Mexico 1970
  England 1966
  Chile 1962
  Sverige 1958
  Sveits 1954
  Brasil 1950
  Frankrike 1938
  Italia 1934
  Uruguay 1930
  VM-fakta
 
Engelsk fotball
Premier League
  Pr. League resultat
  Pr. League tabell
  Pr.League - Toppscorer
  Pr. League - Klubbene
  F.A Cupen
  Ligacupen
  Engelske klubblinker
  Engelsk fotball - statistikk
  Englands landslag
 
Storspiller
 

 
800 Norske klubber! Norsk fotball
Eliteserien - fakta
  Eliteserien - tabell
  Eliteserien - kampene
  Eliteserien - klubbfakta
  Eliteserien - statistikk
  1.divisjon -fakta
  3.divisjon - fakta
  3.divisjon - kvalifisering
  NM - Cupresultat
  Norges landslag
  Norsk fotball - statistikk
  Norske klubblinker
 
Øyeblikket
 
 

 
Babes

 
Betsafe
 

 

 

 

 

 

 

 
  Copyright (c) 2017 fotballen.eu, fotballen.no, fotballen.net. All rights reserved. post@fotballen.eu