Velg VM-sluttspill: 1930 1934 1938 1950 1954
1958 1962 1966 1970 1974 1978 1982 1986
1990 1994 1998 2002 2006 2010 2014 2018
VM fakta, samt norsk VM-historie

Brasil var det eneste landet som hadde vunnet VM utenfor sitt eget kontinent (58 i Sverige), og med tanke på hvilken fordel hjemmebane tydelig ga/gir, var det absolutt grunn til optimisme for et sultent Vest Tyskland. Tyskerne stod med et gull fra 1954, men forøvrig hadde det blitt mye stang ut med tap i semifinalen både i 1938, 1958, kvartfinaletap i 1962, finaletap i 66 og nytt tap i semifinalen 70. Nå lå alt til rette på eget gress og tyskerne skulle heller ikke svikte sitt publikum.

Det var uansett et annet land som kanskje satte størst preg på VM 1974. Nederland kom med Johan Cruyff og introduksjonen av totalfotball. Det holdt nesten helt inn for Hollenderne som faktisk ikke hadde vært med i VM siden 1938. Også Norge hadde fått kjenne litt på Nederlands styrke da lagene møttes i VM-kval. 0-9 i Rotterdam var Norges største tap siden 0-10 for Sverige i 45. Med Australia og Zaire på plass manglet det denne gang bare lag fra Asia for at  VM skulle bli "komplett". Australia, Øst Tyskland, Zaire og Haiti var debutanter.

Haiti         0.p

1) Et glimrende Nederlandsk lag.   2) Beckenbauer kunne endelig juble for VM-gull.

Gruppespill
I gruppe 1 kom både Øst og Vest Tyskland sammen, og begge tok seg lett videre i en grei gruppe. Vest Tyskland imponerte derimot ingen med sitt 0-1 tap for Øst Tyskland (DDR) og pekte seg ikke ut som noen favoritt til å vinne mesterskapet på dette tidspunkt.

Skottland slo godt i fra seg i gruppe 2, men selv ikke en uavgjort mot Brasil var nok. 2-0 seieren over Zaire var alt for lite, og laget røk ut på målforskjell. Jugoslavia satte forøvrig målrekord med 9-0 over  afrikanerne. Brasil visste ikke at de måtte vinne med minst 3-0, som de gjorde i siste kamp, siden Skottland og Jugoslavia spilte samtidig, og hadde det blitt 2-2 i sistenevnte kamp isteden for 1-1 hadde det vært Brasil som måtte dra hjem. (På samme måte som hvis Brustad hadde fått godkjent sitt mål mot Italia så hadde Norge vunnet VM 1938..!)

I gruppe 3 fikk Nederlenderne overraskende tøff motstand fra Sverige i den første kampen som endte 0-0. Det skulle uansett vise seg at de to var gruppas klart beste lag og begge gikk videre til mellomspill. Polen, som hadde slått ut selveste England i kvalifiseringen, herjet seg gjennom gruppe 4,og gikk videre til mellomspill med full poengpott og 12-3 i målforskjell. Ledet av en suveren Lato, ble Polen etter hvert outsideren i mesterskapet. Argentina ble det siste laget videre. På bedre målforskjell enn Italia.

Mellomspill
Det var i mellomspillet at Nederland virkelig kom til sin rett og at Cruyff fikk vist frem sine kunstner. Med en arrogant slepen teknikk herjet han rundt med det som var av motstandere, og sammen med Johan Neeskens kjørte Holland over de andre lagene i mellomspillet. Tre seire og 8-0 i målforskjell sier alt. Brasil måtte dermed nøye seg med bronsefinale etter seire over Øst-Tyskland og Argentina, og ydmykelsen mot Nederland var nok tung å svelge for den regjerende mester.

Sverige var gode i 1974, men hadde absolutt ikke marginene på sin side. Mot Polen misset laget et straffespark og tapte 1-0 etter en scoring av Lato. Mot Vest Tyskland tok laget ledelsen ved sin toppscorer Ralph Edström. Den holdt til pause. I annen omgang snudde tyskerne til 2-1 på syv håpløse minutter, men svenskene utlignet igjen til 2-2 minuttet senere. To sene tyske målsørget imidlertid for et nytt svensk tap og seieren mot Jugoslavia ble bare en liten trøst. Sverige var ute.

Vest Tyskland og Polen møttes i en helt avgjørende kamp den 3.juli. Nok en gang reddet Polens keeperhelt Tomaszewski et straffespark, men den notoriske toppscorer Müller avgjorde likevel det hele for Vest Tyskland med kampens eneste mål etter 76 minutter. Polen høstet uansett heder og ære ved å vinne bronsefinalen mot Brasil samt at laget hadde VMs toppscorer i Gzregorz Lato med 7 mål.

Finalen - Olympiastadion, München
Rett fra avspark tok Johan Cruyff med seg ballen tvers gjennom hele det tyske laget og kun en nedsparking av Hoeness rett innenfor 16-meteren forhindret et strålende mål. Det engelske dommeren Jack Taylor merket nok presset fra 79 000 tyskere på tribunen, men  var heldigvis tøff nok til å blåse et korrekt straffespark. Neeskens banket ballen midt i mål, og Nederland ledet før Vest Tyskland i det hele tatt hadde vært nær ballen. Men Vest Tyskland kom tilbake og etter 25 minutter utlignet Paul Breitner etter at Tyskerne også hadde fått straffespark. Storscorer Müller ga deretter laget ledelsen to minutter før pause. Nederland hadde nok med sjanser i 2.omgang til å utligne, men en god Sepp Maier i det tyske målet sørget for at det holdt helt inn. Vest Tyskland ble det fjerde laget som vant VM på hjemmebane
(Uruguay 30, Italia 34, og England i 66)

VMs toppscorer:
7 mål: Lato (Polen), 5 mål: Zsarmach (Polen), Neeskens (Ned.)
4 mål: Müller (V.Tys), Edström (Sverige),og Rep (Nederland)

Raskeste mål
2.min - Neeskens (Ned) mot V.Tyskland (I finalen)