Velg VM-sluttspill: 1930 1934 1938 1950 1954
1958 1962 1966 1970 1974 1978 1982 1986
1990 1994 1998 2002 2006 2010 2014 2018
VM fakta, samt norsk VM-historie

VM tilbake til Europa, og nok en gang med håp om hjemmeseier for vertene. Frankrike deltok for niende gang, men hadde tidligere måtte nøye seg med fire tapte semifinaler, og "kun" to bronsemedaljer (58 & 86). Selv ikke spillere som Just Fontaine eller Michel Platini hadde vært nok. Denne gang var det derimot ingen tvil.

Tidenes beste franske landslag kjørte over all motstand, vant 6, spilte 1 uavgjort, og fikk 15-2 i total målforskjell. Sjelden har en verdensmester vært så overlegen. Også for Norge ble det gøy. Vi krever ikke så mye, og seieren over Brasil, som sendte Norge til 8.delsfinalen, var nesten som et  gull for oss. Moro var det!Sverige måtte bli hjemme denne gang, men Danmark sørget for to nordiske bidrag.

Antall deltagerland ble forøvrig økt fra 24 til 32 lag og kun Oceania var savnet som verdensdel. VM i Frankrike ble en folkefest for publikum. Sportslig sett ble det også et jevnt severdig sluttspill. Hele 30 av 32 deltagere tok med seg poeng, og kun USA og Japan ble sendt hjem tomhendt.

32 lag, 6 puljer og de to beste, vinnere og toere, kvalifisert til videre spill.

VM I bilder

1) Beckham utvist mot Argentina  2) Frankrike har tatt ledelsen i finalen  3) Rekdals straffe!

Gruppespill:
Gruppe A huskes nok fortsatt godt av de fleste nordmenn. Norge hadde havnet i en i utgangspunktet fin gruppe med Marokko, Skottland og Brasil. "Brasil er umulig, men Skottland og Marokko burde da være være mulig å slå" tenkte vi. Etter 2-2 mot Marokko og 1-1 mot Skottene så det derfor stygt ut. Norge måtte slå Brasil. Det virket håpløst, og da Bebeto ga brassene ledelsen 12 minutter før slutt, trodde man at hele var avgjort. Så skjedde mirakelet. Først utlignet Tore Andre Flo , og to minutter før slutt fikk Norge straffen som skulle sende oss i en lykkerus som fortsatt ikke har gått helt over. Rekdal; 2-1! Norge var klar for 8-delsfinalen og akkurat der og da trodde vi vel at VM-trofeet var innen rekkevidde. Brasil vant gruppe A.

Storhetene Nederland, Argentina, Frankrike, Italia og Tyskland vant også sine grupper som forventet, og det var i og for seg få  overraskelser. Spania røk ut i kamp med Nigeria og Paraguay, men det var vel også som forventet hvis man så på Spanias VM-tradisjoner (til da!). Det var heller ingen stor bombe at England og Romania gikk videre fra gruppe G, eller at Danmark skulle ta 2.plassen bak Frankrike i gruppe C. Jugoslavia og Mexico også til 8.delsfinale.

Chile overrasket kanskje mest ved å bli toer foran Østerrike i gruppe B. Kamerun var siste lag videre. Selv om tabellene langt i fra var noen umulighet å forutse, så dukket det opp en del artige resultater i grunnspillet.Norges seier mot Brasil er nevnt, men gleden var nok like stor i Iran da deres helter slo USA 2-1 i gruppe B.Også debutanten Jamaicas seier mot Japan var et høydepunkt for mange.

Mellomspill
Norge var tilbake til hverdagen da Italia, for tredje gang i et VM, vant og sendte Norge hjem. Denne gang med reprise av resultatet i 94, 1-0 (2-1 i
1938). Brasil var vel ikke akkurat i sjokk etter tapet for Norge og satte Chile på plass med 4-1. På rekke og rad tok også de øvrige forhåndsfavorittene seg videre. Frankrike slet faktisk mest akkurat her, og måtte ha ekstraomganger mot Paraguay. Kampen ble til slutt avgjort på den nyinnførte golden goal-regelen. Laurent Blanc ble Frankrikes helt etter 114.minutter. Nederland slo Jugoslavia, Danmark banket Nigeria 4-1, og Kroatia slo Romania 1-0.

Mest spennende ble det som forventet i kampen mellom Argentina og England. En herlig 1.omgang inneholdt også det meste publikum kunne ønske seg. Batistuta startet showet med straffescoring allerede etter 6.minutter, mens Alan Sharer skapte balanse i regnskapet på straffe da kvarteret var spilt. En ung Michael Owen presenterte seg så for fotballverden med en herlig soloscoring
(se video), og før fløyta gikk for pause, satte Zanetti inn et nesten like fint mål på frispark. Kampen huskes dessverre nesten like godt for David Beckhams klønete oppførsel. En tullete ettersleng førte til marsjordre for midtbanespilleren i begynnelsen av 2.omgang. Omgangen og ekstraomgangen ebbet så ut i nervøst sjansefattig spill og det hele måtte avgjøres på straffer. David Batty og Paul Ince ble til slutt Englands syndebukker og Argentina gikk videre til kvartfinalen.

Kvartfinaler/semifinaler
Tyskland, som hadde hatt lett match mot Mexico i 8.delsfinalen, fikk som vanlig den beste trekningen. Kroatia var et rimelig ubeskrevet blad både som lag og nasjon, og tysk seier skulle vel gå greit. Den gang ei. Med toppscorer Davor Suker i spissen overkjørte Krotia Tyskland og vant fortjent 3-0.

Danmark trodde de hadde lært av Norge, men Brasil ble for sterke i kvartfinalen og vant 3-2 i en jevn kamp. Argentina fikk selv føle hvordan det kan være å spille med ti mann da Ariel Ortega ble utvist mot Nederland. Ganske så håpløst av Maradonas arvtager, men har man sett situasjonen på tv, så vet man også at Hollands keeper Van der Sar hadde fortjent en liten Amanda for sin opptreden.

Frankrike holdt nok en gang buret reint, men uten scoring selv måtte det straffer til mot Italia. To italienere misset mot bare en franskmann, og Frankrike var klar for semifinale. Brasil viste i semifinalen nok en gang tegn på at alt ikke var som det skulle. Igjen fikk laget en knallhard test og måtte nøye seg med 1-1 mot Nederland. Brasil hadde derimot gjort dette før, vant straffekonken, og gikk til sin sjette finale. Toppscorer Suker skapte nerver hos Frankrike i den andre semifinalen, men to mål av backen Thuram sørget til slutt for at hjemmelaget fikk oppfylt sin drøm om finale med 2-1.

Finalen - Saint Deniz, Paris, Frankrike
Finalen i Paris ble egentlig aldri spennende. Brasil var en skygge av  seg selv, og ikke en gang en klønete bortforklaring om
Ronaldos mentale fravær, var nok til å skjule sannheten. Frankrike var best fra  start til mål og ledet av kongen selv, Zinedine Zidane, sørget Frankrike for at det ble VM-tittel med 3-0 i finalen.